جستجوی مقالات علمی - گوگل اسکولار

 

در قسمت قبل در مورد جستجو با گوگل مطالبی عرض شد و نکاتی کاربردی بیان شد. در این قسمت یکی از خدمات دیگری که این شرکت عرضه میکند را معرفی میکنیم. تا بحث را از گوگل و گوگل کردن به سمت نکات کلیدی تری پیش ببریم.

گوگل اسولار

http://scholar.google.com/

گوگل اسکولار یک موتور جستجوی تخصصی شده برای جستجوی  scholarly articles است.  عبارت scholarly article  به مقاله یا مقاله ی مروری (review) گفته می شود که بر اساس پژوهش (research) نوشته شده است و در ژورنال های آکادمیک به چاپ رسیده است. اصطلاحاً گفته می شود که این نوع مقالات peer- reviewd هستند، یعنی آنها توسط افراد متخصص در آن حوضه مرور شده اند و صحت آنها بررسی شده است. همچنین نویسندگان این مقالات مراجع مناسبی را برای حقایقی که در متن خود نوشته اند به خواننده ارائه داده اند تا خواننده با توجه به تحقیق های مشابه قبلی که انجام شده است در مورد اطلاعات بیان شده، صحت سنجی کند. به این دلیل است که مقالات پژوهشی یا همان scholarly articles از درجه ی اعتبار بالایی برخوردارد هستند. اغلب دانشجویان در ایران آنها را با عنوان مقاله ی آی اس آی می شناسند که این اصطلاح از نظر معنا و کاربرد با مقالات پژوهشی متفاوت است.

 

به هر تقدید موتور جستجوی ما یا همان گوگل اسکولار گرامی! کاری بسیار بزرگ را برای شما انجام میدهد. می توانید عبارت ساده در راستای تحقیق خود را در آن وارد کنید و جستجو کنید، مشاهده می کنید که همه ی رکورد های جستجو مربوط به مقالات و مستندات علمی هستند که در جهان به چاپ رسیده اند.

 

اما آیا گوگل اسکولار و نتایج آن، تمام چیزی است که شما نیاز داشتید؟

 

در حقیقت شما می توانید یک مطلب را گوگل کنید و گوگل اسکولار نتایج خوبی را به شما نشان می هد اما این فقط برای شروع خوب است و ما معتقدیم که شما می توانید گام های بزرگتری بردارید.
 

در ادامه ی  سری جستجوی علمی ( مطالب، مقالات) به شما یک نکته ی مهم را یادآوری می کنیم که در مورد همان ویژگی برجسته ی مقالات پژوهشی است، یعنی مراجع.

آیا مراجع را باید سریع نگاه کرد و رد شد؟

به نظر شما آیا وقتی مقاله ای را یافتید که فکر میکنید به موضوعی که شما در مورد آن تحقیق می کنید نزدیک است، بهتر نیست کمی در قسمت مراجع ِ آن مقاله مکث کنید؟

در انتهای تمامی مقالات پژوهشی قسمتی به نام مراجع (References) وجود دارد . هنگامی که متن یک مقاله را مطالعه می کنید در محل های مناسبی شماره هایی ویا اشاره هایی به منبع شده این نوشته یا اطلاعات وجود دارد. مثلا ممکن است که نویسنده یک سری اطلاعات آماری را که محققینی در سال های قبل جمع آوری کرده اند در کار های خود استفاده کرده باشد و یا یک مطلب را به عنوان یک اصل پذیرفته باشد و بر اساس آنها ادامه ی روند داده باشد. استفاده و بررسی این مستندات می تواند در امر جستجو بسیار راهگشا باشد.

 

مراجع را جدی بگیریم

 

مطالعه ی منابع و مراجع ِ مقالات به شما کمک می کند تا:

 

- مقالاتی با نام های مشابه را پیدا کنید

زمانیکه شما در جستجوی منابع هستید، واجب تر از نان شبتان، کلمات کلیدی و واژه های جستجو هستند. آیا تا به حال با خودتان فکر کرده اید که چرا در همه ی مقالات و پایان نامه ها شما جبور هستید که کلمات کلیدی را درج کنید؟ یکی از کاربرد هایی که این واژه ها دارند طبقه بندی مستندات است اما در دنیای اینترنت هم این واژه ها کاربرد بسیار زیادی دارند، موتور های جستجو  به کلمات کلیدی در مقالات بسیار علاقمند هستند.

 قاعدتاً منابع و مراجع یک مقاله به خود مقاله و موضوع ان بسیار نزدیک هستند، شما می توانید با بررسی آنها کلماتی کلیدی و واژه های جستجوی جدیدی را پیدا کنید که ممکن است وقتی آنها را در موتور های جستجو وارد میکنید حیرت زده شوید که چرا این به عقل خودم نرسید که این واژه ها را هم امتحان کنم.

 - روند تحقیقاتی طی شده در مورد تحقیقتان را بهتر متوجه شوید

از اصلی ترین دلایل یک تحقیق کتابخانه ها ( که ممکن است در اینترنت انجام شود! ) پی بردن به روند تحقیقاتی است که تا به حال برای کشف حقایق یک پدیده ی علمی طی شده است. بدیهی است که هر چه شما روند ها را بهتر بشناسید و از تاریخچه ی آن موضوع با خبر باشید مسیر درست تری را برای پژوهش خود انتخاب خواهید کرد.

 - درک جامع تری نسبت به موضوع مورد تحقیق حاصل کنید

در بررسی روند تحقیقاتی چه چیز های مهم است و  بررسی روند تحقیقات چگونه می تواند شما را در جستجوی بهتر یاری رساند؟

حقیقت این است که یک محقق از خود می پرسد: چطور شد که این سوال برای من مطرح شد و من در پی پژوهشی برای یافتن جواب آن هستم؟ البته او تا حدودی زیاد یا کم پاسخ این سوال را میداند اما اگر بخواهد این موضوع برایش واضح شود لازم است که جستجو کند و ببیند که چه افراد دیگری هستند که سوالات مشابهی در ذهن آنها به وجود آمده است؟ آنها چگونه با مسئله ی خود مواجه شده اند و چه راه حل هایی را پیگیری کرده اند؟ آیا در کارشان موفق بوده اند؟ علل احتمالی شکست یا موفقیت ایده های آنها چه بوده است؟ یا در پژوهشگر ِ ما باید بیاید که چه شد که این علم به اینجا رسید و الان من به دنبال پاسخ این سوال می گردم؟

هر چه اطلاعات شما در این موارد بیشتر باشد، می توانید سر نخ ها را بهتر پی گیری کنید و جستجوی موثر تری داشته باشید

 

- با اساتید و برجستگان این حوضه آشنا شوید

زمانی که شما در تحقیقاتتان استاد یا محققی را یافتید که چند مقاله ی پژوهشی در حوزه ی کاری شما به چاپ رسانده است، عاقلانه است که ساعاتی را برای جستجو و بررسی مقالاتی بکنید که این پژوهشگر به چاپ رسانده است. برای این کار میتوانید در قسمت جستجوی پیشرفته در موتور های جستجو نام شخص را وارد کنید تا ببینید که او چگونه طی طریق کرده است. شاید این آشنایی منجر به روابط بیشتری از نظر کاری بشود.

  فکر میکنید که بررسی و صرف زمان در مورد مراجع و منابع مقالات چه مزایای دیگری می تواند داشته باشد؟ آیا تجربه ای در این زمینه دارید؟ میتوانید نظرات خود را در پایین همین صفحه قرار دهید تا دیگران هم بهرمند شوند.

 در مجموع به نظر میرسد که صرف زمان برای بررسی مراجع شما را یاری خواهد کرد. تا دید بهتری نسبت به موضوع پیدا کنید و جستجوی بهتری بر اساس دانسته های قبلی خود داشته باشید.

منبع : گیگا پیپر

Comments

8 + 9 =  Solve This To Prove You are a Real Person, not a SPAM script.

Site Map | Printable View | دانلود مقاله از پایگاه های علمی IEEE ScienceDirect Springer Wiley ASCE ACS ASME |© تهیه پسورد دانشگاه ها |

لینک دوستان